2012. július 24., kedd

Photoshop-al vagy nélküle?

Bármelyik magazinba belelapozva találkozhatunk agyonretusált, csontkollekciókkal, vagy csak egy tényleg szép és karcsú lánnyal, akire azt mondanánk, hogy egészséges. Az utóbbi egyáltalán nem probléma, sőt, mindenkinek (nekem meg főleg :D) törekednie kellene ennek az állapotnak az elérésére, de mint tudjuk, nagyon sok befolyásoló tényező van: valamilyen betegség, szülés utáni felesleg amit gyerek(ek) mellett nehéz kordában tartani, stb, sok sok tényezőt fel lehetne még sorolni.

Én nagyon szeretném egyszer azt megérni, hogy hús vér nőkkel kezdik el reklámozni a divatmárkákat, vagy csak tényleg csak egy-egy újságban szentelnék nekik a képanyagokat. Nem vagyok kövér, de telt alakom van, de nem hiszem el, hogy egy magamfajta kicsit "hibás" lánnyal vagy nővel ne lehetne eladni egy adott terméket, vagy ne lehetne jó képeket csinálni. De bizony lehet, mert hiába mondja azt mindenki, hogy jajj, de ezek photoshopoltak, attól még rosszul esik, amikor a pasink hirtelen felkiáltva megjegyzi, hogy ez a photoshopolt vagy alapból csinos nő mennyire bejön neki, vagy esetleg tényleg milyen jól néz ki. Igen, ilyenkor szerintem mindenki elgondolkodik kicsit magában, hogy mi a baj vele, mert még a hülye is látja, hogy az átlag nő nem úgy néz ki, mintha egy magazinból lépett volna elő, mert rajtunk nincs egy kiló smink, nem viselünk menő cuccokat mindig, nincs stylist-unk, sorolhatnám.

Nem gonoszságból, de néha örülök, amikor meglátok egy-egy "without photoshop" képet, mert akkor igenis visszatér hozzám egy kis önbizalom, és nem érzem magam túl rondának, túl kövérnek, túl csúnyának. Innen üzenem a pasiknak: igen, nekünk ez a legnagyobb gondunk, nektek megfelelni, és ez bizony hálátlan feladat, és nagyon nehéz. Persze, aki idetéved erre a cikkre vagy egyéb más hasonló témájú bejegyzésre, már veszi is az egeret és megkérdezi, nekünk tényleg ez a legnagyobb problémánk-e. Úgyhogy innen is bocsánatot kérek, de ez a legnagyobb problémám e percben, mert valószínűleg akkor nem írnék róla :D

celebrities before and after photoshop 01 in Celebrities Before and After Photoshop
celebrities before and after photoshop 21 in Celebrities Before and After Photoshop
A másik, amit abszolút nem értek, hogy jó alakú nőkön miért kell feltétlenül változtatni?? A fenti 2 példa mutatja, hogy photoshop nélkül is ugyanolyan jól néznek ki, mint utána, sőt, szerintem kevésbé mesterkéltek. Persze, az nem is kérdés, hogy a fényeket, és a színeket abszolút fel kell javítani, de azért maradhatnánk az ésszerűség korlátai között. 
celebrities before and after photoshop 17 in Celebrities Before and After Photoshop
celebrities before and after photoshop 18 in Celebrities Before and After Photoshop
Madonnáról eddig sem hittem, hogy ő egy csodanő, és 50 évesen nincsenek ráncai, csodálatos bőre van és egészséges. Hát, ezután sem fogom. A másik nagy furcsaság ebben az egészben, hogy miért kell egyáltalán előnytelen pózokba beállítani az alanyokat, miért nem lehet természetes közegben fotózni őket. Persze vannak olyan témájú fotósorozatok, amik éppen egy teljesen más oldaláról mutatják be az embert, de az is lehet előnyös, és figyelembe kell venni az ember korát, mert Madonnáról én nem hiszem el, hogy ő még mindig az a 20-30 éves kemény csaj (félreértés ne essék, mert minden tisztelem az övé, de ilyen módon ez nem fog menni akkor sem). 
celebrities before and after photoshop 07 in Celebrities Before and After Photoshop
celebrities before and after photoshop 14 in Celebrities Before and After Photoshop
celebrities before and after photoshop 15 in Celebrities Before and After Photoshop
Az ember lányának igenis van narancsbőre, lehet, hogy csak 40 éves kora után, lehet, hogy már 16 éves korától, ez mindenkinél máshogy van. Én már teljesen betegre aggódom magam emiatt, mert lehet, hogy nincs sok (mihez képest), de nekem rémálmaim vannak emiatt :D Akkor kezdek el mély letargiába esni, amikor meglátom a sztárok bikinis képeit, és nincs rajtuk egy csepp narancsbőr sem. Persze, én sem szívesen néznék egy narancsbőrös feneket egy címlapon (először is ez a címlap borzalmas), másodszor nem ilyen pózban kellene, hogy álljon, harmadszor nem kellene azt elhitetni az olvasóval vagy egyéb nőtársakkal, hogy márpedig neki nincs.

De szerencsére ez ellen a helyzet ellen már sokan felszólaltak: az Elle magazin egyik tavalyi számában csupa-csupa plus size modellt fényképezett, velük interjúzott, bár hozzáteszem, ők is rendesen photoshopoltak voltak, de mindegy, a szándék a fontos. Aztán ha már modell témáról van szó, meg kell említenem a Victoria's Secret angyalkáit is. Persze, a bemutatók előtt hatalmas fogyókúrák veszi kezdetüket, de alapjában véve a márka viszonylag normális alkatú lányokat alkalmaz, hellyel közzel, de próbálkoznak ezt betartani. Megjelentek már olyan fotósorozatok, amiken smink és beállítás nélkül fotózták le a lányokat, hogy tudja mindenki, ők normális emberek, akiknek vannak hibáik, és ugyanolyan átlagosak, csak van egy vágyuk, és emiatt bizony vigyázniuk kell a testükre, ezt teljesen megértem.
 
 De emellett több sztár van, akik felvállalják azt, amilyenek, és úgy kerülnek címlapra, ahogy a fényképező elkapta őket. Lehet, hogy nem látszanak a legtökéletesebb embernek, és meglátszanak a ráncocskák, vagy más egyéb kisebb csúnyaságok, de mi mind ezt felvállaljuk például facebook-on vagy más közösségi oldalon, mi, halandó emberek sem photoshopoljuk magunkat órákig :D
- 

Úgyhogy mindenkinek üzenem, ne essünk kétségbe minden tökéletes kép láttán, persze törekedjünk, hogy mi is egyre közelebb kerüljünk a célhoz, de azért ne szomorkodjunk, amiért a pasitok megdicsér egy szép nőt egy újságban, mert valószínűleg azért van veletek és azért titeket választott, mert nekik jók vagytok mű dolgok nélkül is :)








2 megjegyzés:

  1. Mennyivel jobb, ha egy normális alkatú lányt látunk az újságokban, nem pedig egy csontkollekciót! Cameron Diaz kockahasa miért van kiretusálva??? Ez indokolatlan számomra :D

    VálaszTörlés
  2. nekem is elég furcsa :/ ezek szerint bármilyen kockahasad van, már az sem jó? vagy mi erre a helyes válasz?

    VálaszTörlés